Crole Meat-UP

Afgelopen zaterdag 11 mei was ik uitgenodigd door Francine.
Francine is bij de meeste foodies wel bekend onder de naam “Heerlijke Happen” en van de ondertussen bekende hashtags: #ontheroadagain en #rondjemethethondje. Francine is iemand die een enorme passie voor eten heeft en die dit graag deelt met iedereen die hierin geïnteresseerd is. En dat doet ze goed zeg! Met meer dan  18.000 volgers op Instagram en meer dan 15.000 likes op Facebook . Op haar website heeft ze enorm veel bezoekers die graag haar nieuwste recepten en blogs lezen.

Wat vooraf ging

Op 14 maart 2019 kreeg ik via een berichtje op Instagram van Francine. Of ik het leuk zou vinden naar een event te komen dat ze gaan organiseren. Dit zou bij Leon van de Crole hoeve in Sint Oederode gaan gebeuren. Ik heb direct volmondig JA gezegd. Ik kon dit niet missen natuurlijk!

Op 18 april kregen we de eerste mail van Francine, ze had een aantal enthousiaste “ruige mannen” bij elkaar weten te zoeken.
In deze mail stonden alle gegevens en de dag indeling. Deze mail vertelde mij meteen dat dit wel eens een hele mooie dag zou kunnen gaan worden.
Al snel werd er op Whatsapp een groepje aangemaakt met alle fanatieke BBQ mannen (of zoals Francine het noemt, ruige BBQ mannen) inclusief Francine.
Nou dat heeft ze geweten, het enthousiasme was vanaf het eerste uur te merken in deze app. De berichten bleven dagenlang binnen stromen met leuke en zeer goede ideeën. Via deze groepsapp leerden we elkaar al vast kennen, dat brak het ijs al een beetje voor 11 mei.
In deze groep gaf iedereen aan welk deel hij van de koe wilde hebben voor zijn gerecht dat hij zou gaan bereiden op de BBQ.

DE GROTE DAG

11 mei was dan de grote dag bij de Crolehoeve in Sint Oederode. We werden om 12 uur verwacht voor een kennismaking met een Brabants worstenbroodje. Iedereen was netjes op tijd en na het voorstel rondje werden de taco’s met Ribeye uitgeserveerd die chef Kenneth van @chefs_bbq_table had gemaakt. Kenneth werkt ook voor de Crole hoeve, hij geeft hier namelijk de workshops die te boeken zijn.
Leon Moonen is eigenaar van de Crole hoeve en beheerd het gebied waar ik zo nog even verder op in ga.
Leon heette ons welkom en gaf aan dat wij naar binnen konden komen waar slager Johan klaar stond voor een workshop uitbenen. Aan het plafon hing een deel van een koe.
Slager Johan legde uit welk deel het was en begon met het uitbenen van dit immense stuk. Hij vertelde daarbij ook wat hij uitbeende en wat de verschillen zijn. Een aantal van de BBQ mannen mocht ook zelf een stuk uitbenen. Dit was een hele mooie ervaring voor velen.
Zelfs voor Bert de La Rie @_Dutchbutcher_ die zelf varkensuitbener is. Een koe uitbenen is toch heel anders gaf hij aan.

De stukken waren uiteindelijk uitgebeend en iedereen had zijn vlees gekregen wat hij van te voren in de app had aangeven. Sommige hoefde met het vlees geen voorbereiding te doen en sommige wel, die gingen direct ijverig aan de slag om hun vlees te marineren, rubben, snijden ect. De mise en place werden vast klaargemaakt en enkele BBQ’s werden alvast klaargemaakt voor een lange sessie.

Opzoek naar de Hooglanders

En toen was het zover. Boer Leon kwam met zijn huifkar aangereden. We gingen opzoek naar de Hooglanders die hier niet in een weiland lopen of in een stal staan. Dit kan namelijk niet bij een Hooglander. Deze beesten moeten grazen in een groot bos of natuurgebied.
Leon gaf aan dat het handig is om allemaal een paar blikken bier mee te nemen.
Nou, 16 stoere mannen en Francine in een huifkar. Je kan wel raden hoe dat gaat. Wat hebben wij een partij gelachen en geschreeuwd met elkaar zeg. Na een stukje rijden stopte Leon zijn trekker en hij gaf aan dat wij uit konden stappen, want Leon had de Hooglanders gevonden.De Hooglanders (verglijkbaar met een grote harige hond) kwamen langzaam naar ons toe gelopen. Wat een mooie beestjes zeg. We hadden een emmer mee met brokken, deze hebben we ze gevoerd.

Ondertussen vertelde Leon ons veel over het gebied, zijn redenen waarom hij dit doet, de regels die ermee gepaard gaan en natuurlijk over de Hooglanders die hier rondlopen. Super gaaf en informatief. Wat een goed werk doet Leon met zijn team. Kijk eens op de website van de Crolehoeve om meer te weten te komen over Leon en de Crolehoeve.
We reden weer terug nadat de meeste stoere BBQ mannen de Hooglander nog even hadden geknuffeld, hier mag ik helaas geen foto’s van delen. Dat is niet stoer!

Barbecue tijd

Eenmaal terug ging iedereen direct aan het werk. De BBQ’s moeten aan en het vlees moet bereid worden. We hadeden de beschikking over 2 Green Eggs, een weber BBQ, Kamado Joe, Open vuur met een tri-pot, USD en een Quoco. Sommige van ons hadden ook nog eens hun eigen BBQ mee. Ik had mijn eigen Joy Stove mee genomen.
Ineens was het stil en iedereen was lekker aan het werk. De muziek van Gerbrand Kruijssen @food, booze and BBQ stond heerlijk aan op de achtergrond en het zonnetje kwam af en toe door. Er hing een hele goede sfeer en het was heel gezellig.
Langzaam trokt er een BBQ wolk over Sint Oedenrode die een heerlijke BBQ geur achterliet in het hele dorp.
Ondertussen werden er Oesters uitgedeeld die Bart Bos @bbq_bos had meegenomen. Voor mij de eerste keer, maar ik liet me niet kennen en schuif een oester naar binnen. Hmm dat valt mee, eigenlijk is dat best lekker.

Er werden goodies uitgedeeld, 2 potten rub van van Beekmum specerijen, 1 fles BBQ saus en 1 potje beits van Sausguru en Jelle Kralt @cook.kralt komt uit Zeeland en had een zak met diverse lekkernijen meegenomen wat hij van een bakker had gekregen. Ondertussen deelde Harald Poelstra @Haraldsbraaicorner een aantal Meaters thermometer uit. Wat zijn we toch verwend met zijn allen.

Ondertussen kwamen de mooiste gerechten van de BBQ af. Jeetje zeg één voor één heerlijk. Kalfswangen, Pichanha, steak Tartare, primerib, Cavemanstyle Longhaas, Ribeye, Bavette, Diamandhaas, Philly cheese steak, Grillworst, Cote du Boeuf en nog veel meer.
Ik had zelf een Lomo al Trapo gemaakt, ook wel een Lende in doek, (Dit is een gerecht wat uit Colombia komt en wat nu langzaam populair begint te worden) op een bedje van cavemanstyle groentepuree van pastinaak, pompoen en gele biet. Mijn recept vind je hier.

Iedereen had zich enorm uitgesloofd met hele mooie gerechten. Nadat iedereen zijn eigen gerecht had opgediend hebben sommige nog een gerecht gemaakt met een andere BBQ’er. De zogenoemde collab!

Ik heb dit samen met Anton Pieterson @BeerBQnl gedaan, wij hebben een 300 gram burger gemaakt. Wat tof om samen met iemand iets te maken, Anton en ik hadden dit van te voren al afgesproken.

Einde van de dag

Nadat iedereen klaar was met BBQ’en werd langzaam opgeruimd. De spullen werden ingepakt en we kletsen nog gezellig even na met de huisgemaakt limocello van Pieter-Jan. Pieter-Jan ondersteund Leon op de Crole hoeve.
Aan alles komt een eind en iedereen vertrok rond 21.00 naar huis.

Ik heb echt een toffe dag gehad, veel nieuwe BBQ vrienden gemaakt. Als laatste wil ik nogmaals Francine en Leon bedanken. En ik hoop op een 2e BBQ meet-up

Check de volgende websites een

www.heerlijkehappen.nl
www.crole.nl

Met dank aan:

Francine: @heerlijkehappen
Crolehoeve: @smaaklokaalcrolehoeve
Thomas: @thomasculinair
Kenneth: @chefs_bbq_table
Gerbrand: @foodboozeandbbq
Dennis: @denniswerner_
Jelle: @cookkralt
Bert: @_dutchbutcher_
Robin: @robinvdvelde1
Anton: @beerbqnl
Bart: @bbq_bos
Jan Dirk: @jdb.bq
Harald: @haraldsbraaicorner
Richard: @wildwoodpeckerbbq
Luuk: @luukskitchen
Bjorn: @ButcherBjorn
Pieter-Jan
Quoco: @quoco.nl
SausGuru
Meater
Van Beekum specerijen

 

1 comment on “Crole Meat-UP

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *