Varkens hiel 3-2-1 Methode

Een varkenshiel, dat heb ik nog niet zo vaak klaar gemaakt. Ik associeer dit stuk varken dan ook met wintersport, waar mannen aan een stuk bot zitten te kluiven met het vet druipend langs hun mond. 
Toen ik dit stuk in mijn hand had moest ik me wel even toe gaan zetten. Maar man, man, man, wat een heerlijk stuk vlees is dit geworden. 

Omdat ik de varkenshiel low and slow, 3-2-1 methode heb gegaard is het vet verdwenen en had ik een heerlijk mals stuk vlees over. Dit is dan ook zeker voor herhaling vatbaar. Voor nu is het dit het beste recept. Succes!

Ingrediƫnten

  • 1 Varkenshiel
  • 3 Liter Water
  • 200 Gram Zeezout
  • 10 Peperkorrels
  • 2 Laurierblaadjes
  • The Looks Of Africa, No Rubbish
  • Zeezout
  • Appelsap
  • BBQ Saus
  • Aluminiumfolie
  • Rookhout chunk

Voorbereiding

Zet het water op het vuur en laat het tegen de kook aankomen, voeg het zeezout, peperkorrels en de laurierblaadjes toe. Haal de pan van het vuur en laat het volledig afkoelen.

Snij nu de varkenshiel in met een scherp mes, maar een ruit patroon.

Als de pekel is afgekoeld leg het varkenshiel in de pekel en zet je hem voor een nacht weg in de koelkast.

Haal de volgende morgen de varkenshiel uit de pekel en spoel hem goed af onder stromend koud water. Laat hem goed drogen. Smeer het vleesgedeelte in met de BBQ rub.

Bereiding

Steek je BBQ aan en zorg voor indirecte hitte van 110 graden.

Leg een aantal rookchunks tussen je houtskool, leg ze tactisch neer zodat je genoeg rook kan creƫren voor de aankomende 3 uur.
Leg je varkenshiel op de grill, steek een kerntemperatuurmeter in het dikste deel en sluit je deksel. Laat de kerntemperatuur naar de 70 graden gaan, dit zal een uur of 3 nodig hebben. Spuit om het half uur de hiel in met de appelsap.

Bij de 70 graden ga je de hiel inpakken met aluminiumfolie. Steek opnieuw de kerntemperatuurmeter in het dikste gedeelte en leg de hiel weer terug. Nu ga je tot de 84 graden.

Nu mag de varkenshiel weer uit de folie en leg je hem terug op de gril en je smeert hem in met de BBQ saus. En je laat hem weer liggen tot de kern 88 graden is.

Haal de varkenshiel van de BBQ en laat hem nog even 10 minuutjes rusten. Eet smakelijk!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *