Zalm op een rookplank boven open vuur

Ik zag al een tijd af en toe foto's voorbij komen dat men een zalm rookt boven open vuur. Dit stond zeker ergens boven aan mijn bucket list. Goed, op naar de visboer om een halve zalm zijde te gaan halen. Vast knopen op een rookplank en boven open vuur ermee.

Ingrediënten

  • 1/2 zalm zijde
  • Olijfolie
  • Teentje knoflook
  • Citroen rasp van 1 citroen
  • Peper en zout
  • Schijfjes citroen
  • Cederhouten Plank
  • Bindtouw, of ijzerdraad
  • Schroeven

Voorbereiding:

Schroef aan elke zijkant van een plank 3 schroeven en leg het plankje in het water voor minimaal 3 uur. Leg iets zwaars op het plankje zodat hij onder water ligt.

Meng de olijfolie, citroenrasp, peper en zout door elkaar en rub hiermee de zalm in. Laat dit voor een uurtje intrekken.

Als het plankje een tijdje in het water heeft gelegen haal je hem eruit en leg je de zalm op het plankje. bind hem via de schroeven aan de zijkant goed vast met het bindtouw of beter nog met ijzerdraad. Als je met bindtouw werkt, zorg dat deze ook goed heeft geweekt in het water.

Bereiding

Maak een open vuur, of zorg voor hete kolen of briketten. Als deze goed heet is dan kan het plankje schuin boven het vuur worden gezet, ik heb aan de onderkant van het plankje ook schroeven gedaan zodat hij klemt op het rooster. Zie foto.

Als de kern van je zalm rond de 50 graden is mag hij van het vuur af.
Rooster nu nog een aantal schijfjes citroen en garneer de vis hiermee.

Eet smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *