Gevulde picanha met spek van wild zwijn en Parmezaanse kaas

Enige tijd geleden ben door Leon Moonen van de Crolehoeve gevraagd om te komen helpen bij een catering klus. Dat leek mij wel erg leuk om te doen natuurlijk.
Leon heeft zijn eigen vlees gebruikt voor deze BBQ. Al 4 generaties lang duurt zijn liefde voor runderen. Lees hierover meer op zijn website. Ook heb ik hier een tijdje een leuke event gehad met een aantal mede BBQ-ers. Hierover heb ik een blog online staan.
Leon had een mooi recept voor picanha, waar ik die normaal het liefst gaar zonder iets erop of erin vond ik deze wel heel bijzonder lekker. Dus ik vermeld deze graag op mijn site. Natuurlijk met dank aan Leon. 

Tip: De Crolehoeve geeft ook enorme leuke workshops voor een heel scherp tarief!

Ingrediënten

  • Picanha
  • 200 Gram Spek Van Wild Zwijn, Of Van Een Varken
  • 100 Gram Geraspte Parmezaanse kaas
  • Peper en Zout

Voorbereiding

Snij de picanha in met een scherp mes. Doe dit aan de andere kant van de punt, dus het dikkere deel. Maak er een gat in en zorg dat je 1,5 centimeter aan beide kanten dicht laat.

Meng het spek met de Parmezaanse kaas en vul hiermee de picanha.

Trim het vet, zorg dat er ongeveer overal een gelijke hoeveelheid vet op zit. Haal zeker niet alles weg. Kerf het vet in en maak een ruitjespatroon. Doe dit met een scherp mes.

Bestrooi de picanha met peper en zout.

Bereiden

Steek de BBQ aan en zorg voor een indirecte hitte van ongeveer 120 graden.

Leg de gevulde picanha op de BBQ met de vet kant naar boven. Steek een kerntemperatuurmeter in de picanha, zorg ervoor dat hij niet in het spek zit. Sluit de deksel!

Bij 48 graden mag de picanha van het rooster. Stook nu je BBQ heel hoog op, naar de 250+ graden. Leg de picanha nu boven de hete kolen met de vet kant naar beneden. Speel nu met de picanha en met het vuur. De picanha mag niet te lang in het open vuur liggen, ga zo door tot die een temperatuur heeft van 52 graden intern.

Pak hem losjes in en leg hem nog een half uurtje weg om te rusten.

Snij mooie pakken en serveer hem met een chimichurri.

Eet smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *