Kipgyros zonder spit

 

Gyros is een Grieks gerecht bestaande uit plakken vlees, die worden gekruid en om een enorme spies gedrapeerd. De resulterende vleeskegel wordt rechtopstaand geroosterd.
Het vlees wordt geserveerd in een pitabroodje met tomaat, ui en tzatziki, dan krijg je een pita gyros. Rijg je het vlees op kleine spiesen die je op de barbecue of in de pan bakt, dan heb je het over souvlaki. Hetzelfde vlees, andere manier van klaarmaken.

De naam gyros is afkomstig van het Griekse woord guros, wat ‘ronddraaien’ betekent. De benaming slaat dus op het vlees zelf, en dan met name de manier van bereiden: op de rotisserie. 

Wist je dat...
In Amerika viert men op 1 september Nationale Gyros-dag.

Ingrediënten:

  • 500 gram kippendijen
  • 3 eetlepels yoghurt
  • Citroensap van een halve citroen
  • 2 Eetlepels gyroskruiden
  • 1 Eetlepel olijfolie
  • 1 Rode Ui
  • 4 Pitabroodjes 
  • 2 tomaten
  • Tzatziki
  • Grote spies
  • Aluminiumfolie 
  • Blokje rookhout

Voorbereiding:

  1. Snij de kippendijen door de helft.
  2. Meng de yoghurt, citroensap, gyroskruiden en de olijfolie door elkaar. Proef het en voeg misschien nog wat extra gyroskruiden toe.
  3. Marineer de kippendijen in de marinade voor 2 – 4 uur in de koelkast.
  4.  Maak nu van ongeveer 1 meter aluminiumfolie een bol, zorg dat de onderkant plat is zodat hij kan staan. Steek via de onderkant een spies in het folie. Nu heb je een spies die rechtop staat en waarop je kan gaan bouwen.
  5. Als de kip is gemarineerd ga je de kippendijen om de spies heen rijgen. We beginnen met een halve rode ui als bodem. Hierop de kippendijen en je sluit af met de andere helft van de rode ui.
  6. Zorg met het opbouwen dat je een stevige toren behoud.

Bereiding:

  1. Steek de BBQ aan en zorg voor een indirecte hitte van 150 – 180 graden.
  2. Als de BBQ op temperatuur is leg je een rookblokje hout tussen de gloeiende kolen, dit is een aanbevolen optie!
  3. Zet een skillet op het rooster en zet hierop de toren van Gyros.
  4. Steek een kerntemperatuurmeter in de kippendijen
  5. Als de gyros 75 graden is mag die van de BBQ en laat je hem even rusten onder aluminiumfolie.
  6. Snij de gyros over de lengte van de spies. en serveer dit met de fijngesneden rode ui, tomaat, tzatziki en de pitabroodjes.
  7. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *