Daging Rendang

Daging rendang is een klassiek Indonesisch stoofvleesgerecht. Het gerecht wordt urenlang gestoofd in kokosnootcrème, waardoor het vlees met het uur een intensere en vollere smaak krijgt. Ik heb deze versie in de Dutch Oven gemaakt. Het is zeker het wachten waard!

Ingrediënten

  • 900 gram Sukade lappen, gesneden in blokken van 10 cm
  • 3 eetlepel olie
  • 2,5 cm dikke galangawortel, in plakken gesneden
  • 2 verse citroengrasstengels
  • 4 limoenbladeren
  • 400ml kokosnootcrème
  • 1/2 eetlepel donkerbruine basterdsuiker

Boemboe

  • 1 theelepel zout
  • 4 grote sjalotten, gesneden in grove stukken
  • 1 theelepel gemalen korianderzaden
  • ¼ theelepel gemalen kurkuma
  • 2,5 cm dikke verse gember, gesneden in dunne plakken
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 gedroogde chilipepers

Voorbereiding:

  1. Voeg in een blender het zout, de koriander, de kurkuma, de verse gember, de sjalotten en de chilipepers toe en maal de ingrediënten tot een fijne pasta.
  2. Steek de BBQ aan en zorg dat die indirect 250+ is en laat je Dutchoven mee verwarmen.
  3. Kneus het citroengras.

Bereiding:

  1. Verwarm de olie in de Dutchoven en roerbak 1 minuut de galangawortel en de citroengras en haal het er weer uit.
  2. Vervolgens voeg je het vlees in de Dutchoven. Bak het vleese rondom bruin. Haal dit er ook uit en zet het aan de kant
  3. Zet nu je kleppen dicht van je BBQ dicht zodat de temperatuur terug loopt naar 150 graden ongeveer.
  4. Ondertussen bak je nu de boemboe in de Dutchoven, roerbak de boemboe totdat het vocht is verdwenen.
  5. Voeg nu de kokosnootcrème en de donkerbruine suiker toe en roer het geheel goed door.
  6. Nu mag het rundvlees terug in de dutchoven en de kruiden terug in de pan, roer nogmaals alles goed om.
  7. Doe het deksel gedeeltelijk op de pan zodat de stoom kan ontsnappen en sluit de BBQ. Roer regelmatig om en laat het rustig sudderen voor 3 à 4 uur.
  8. Na ieder uur wordt het vlees donkerder en voller van smaak. Zodra het vlees malser is geworden en het meeste vocht is verdampt, verwijder je de deksel en laat je de temperatuur van je BBQ oplopen tot 200 graden.
  9. Roer de rendang regelmatig om zodat alle vocht verdampt.
  10. De rendang bevat ibest wel wat olie nu. Roer voorzichtig het vlees om zodat je in feite het vlees frituurt de smaken worden nu nog geconcentreerder. De rendang is klaar als er geen saus meer over is en het een donkerbruine kleur heeft.
  11. Serveer de Daging Rendang met rijst.
  12. Eet smakelijk

P.s. Je kunt deze rendang natuurlijk ook heel goed op het fornuis maken. Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *