Pulled Pork van Boston Butt

Je hoort de naam steeds vaker: Boston Butt. Het is een snit van de varkensschouder, speciaal voor pulled pork. De naam is afkomstig uit de Boston regio waar in vroeger tijden een halve varkensschouder precies paste in een houten vaatje. Daarin werd deze dan ook getransporteerd. Butt betekent dat ook vaatje en het slaat dus niet op de kont van het varken. Het beroemde vaatje uit Boston bevatte een stuk varkensschouder dat daarom de naam kreeg: Boston Butt.

Bij liefhebbers van pulled pork werd de Boston Butt het favoriete stuk. Dat goldt trouwens ook voor wedstrijdbarbecueers. Mede door een bijzonder spiertje aan dit stuk, de zogenaamde 'money muscle', konden ze prijzen winnen op wedstrijden.

Ingrediënten

 • 1 hele Boston But
 • BBQ Rub. (ik gebruikte No Rubbish, Fast and Flavoured)
 • 2 Eetlepels Mosterd
 • 200 Milliliter Appelsap
 • 75 Milliliter Appelazijn
 • 30 Milliliter worchestershire  saus
 • 1 Eetlepel BBQ Rub
 • 1 Eetlepel Honing
 • 150 Milliliter BBQ Saus, welke je lekker vindt
 • Injectiespuit
 • Vershoudfolie
 • Rookhout chunk
 • Aluminiumfolie

Voorbereiding

 1. Smeer het vlees in met de mosterd en strooi de rub hierover heen. De mosterd zal niet heel veel smaak afgeven, maar zorgt er wel voor dat de rub blijft plakken. Masseer de rub goed in het stuk vlees.
 2. Meng 100 milliliter appelsap, appelazijn, worchestershire saus en een eetlepel bbq rub met elkaar en injecteer hiermee het vlees. Doe dit een aantal keer en doe dit om de centimeter ongeveer.
 3. Pak het vlees goed in vershoudfolie en leg hem in de koelkast voor een nacht.

Bereiding

 1. Steek je BBQ aan en zorg voor indirecte hitte van 110 graden.
 2. Als de BBQ op temperatuur is dan voeg je rookhout toe aan de houtskolen. Ik gebruik het liefst chunks. Deze geven namelijk een langer rooktijd dan bijvoorbeeld chips. Als de rook transparant is en je BBQ weer op 110 graden is mag het vlees op de grill.
 3. Spuit het vlees om het uur in met de appelsap en laat de kerntemperatuur naar de 60 graden gaan.
 4. Meng de bbq saus met de honing.
 5. Als de kerntemperatuur 60 graden is, ga je de procureur insmeren met de BBQ Saus. Sluit de deksel van de BBQ weer en laat het vlees met rust voor een half uur.
 6. Waarschijnlijk ben je nu de “zone” tegen gekomen, dit gebeurt tussen de 60 en de 70 graden. Het bindweefsel word omgezet naar gelatine, dit kost dus heel veel tijd en energie. Je hebt zelfs kans dat je kerntemperatuur 1 of 2 graden zal gaan zakken.
 7. Het is nu tijd om het vlees in te pakken in aluminiumfolie. Je kan hem ook laten liggen, maar dan zal je Pulled Pork langer op de BBQ moeten en zal deze droger worden. Ik ben voorstander om hem in te pakken.
 8. Als je de Boston Butt in hebt gepakt, dan leg je hem weer terug op de BBQ en laat je de kern verder stijgen naar de 92 graden.
 9. Nu mag hij eraf en mag je hem voor een half uur – een uur laten rusten. Langer kan ook, maar stop hem in een koelbox, dan kan je hem namelijk voor een aantal uren warm houden.
 10. Verwijder het aluminiumfolie en pas 2 vorken. Trek de procureur langzaam uit elkaar.
 11. De Boston Butt is een redelijk groot stuk vlees. Ik heb hem in porties verdeeld en vacuüm getrokken.

1 comment on “Pulled Pork van Boston Butt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *