Beef Wellington

Waar de naam ‘beef Wellington’ vandaan komt is niet echt bekend. Het heeft in elk geval niets te maken met de hertog van Wellington, maar is mogelijk afkomstig van een Nieuw-Zeelandse plaatsnaam waar de bereiding voor het eerst werd geserveerd.

Beef Wellington is een smakelijk pakket van ossenhaas, duxelle en prosciutto, gehuld in krokant bladerdeeg. Zorg voor een lang en niet te hoog stuk vlees van topkwaliteit en let erop dat de bereiding nooit te vochtig wordt.
Voorbereiding: 2 uur
Bereiding: 3 kwartier

Ingrediënten:

  • 1 kilo Ossenhaas
  • 750 gram paddenstoelen
  • 1 rode ui
  • 1 teentje knoflook
  • 300 gram serranoham 
  • Tijm en rozemarijn 
  • Bladerdeeg op rol
  • Peper en Zout
  • Boter
  • 1 ei
  • Vershoudfolie

Voorbereiding:

De Ossenhaas:
  1. Snij de tijm en rozemarijn fijn en meng dit met een beetje zeezout, zorg dat je van alle 3 dezelfde hoeveelheid hebt.
  2. Rub je ossenhaas in met dit mengsel.
  3. Verhit een dikke koekenpan en smelt een klontje boter hierin.
  4. Bak de ossenhaas rondom aan, zodat hij helemaal is dicht geschroeid, dit is van belang omdat hij straks niet teveel vocht mag gaan verliezen.
  5. Haal de ossenhaas uit de pan en leg hem op een bord. Hij mag nu direct terug in de koelkast.
Duxelles:
  1. Maak de paddenstoelen schoon en verwijder het steeltje.
  2. Snij nu de paddenstoelen zeer fijn, doe dit wel met een mes en niet in een keuken machine. Dan krijg je namelijk een soort van paddenstoelenpasta, ik vind dat niet lekker. En een beef wellington is nou eenmaal veel werk.
  3. Pel de ui en de knoflook en snij deze ook rag en rag fijn.
  4. Zet 2 koekenpannen op het vuur en bak de paddenstoelen, rode ui en de knoflook. Als de paddenstoelen zijn geslonken mag je in 1 koekenpan verder gaan. Bak ze voor ongeveer 20 – 30 minuten totdat alle vocht eruit is. Als ze beginnen te verkleuren zijn ze klaar. Breng op smaak met peper en zout.
  5. Schep de paddenstoelen nu uit de pan in een koude kom. Voeg eventueel iets paneermeel eraan toe, zodat ze nog droger worden. Laat het volledig afkoelen.
Opbouw van de beef wellington:
  1. leg nu vershoudfolie op je werkblad een lang stuk. Als de ossenhaas breder is leg je er 2 naast elkaar. Laat ze dan wel overlappen.
  2. Leg hierop dakpansgewijs de plakken serranoham maak dit net zo breed als je ossenhaas.
  3. Smeer de ham in met je paddenstoelen mix. Zorg ervoor dat het overal even dik ligt.
  4. Pak de ossenhaas uit de koeling en leg deze aan het begin van de ham, paddenstoelen mix.
  5. Pak nu voorzichtig het vershoudfolie op en rol de serranoham met paddenstoelen voorzichtig maar strak om je ossenhaas. Sluit de uiteinden van je folie zodat je een worst hebt. Zet dit weer terug in de koelkast voor een kwartier
  6. Leg een nieuwe strook vershoudfolie op je werkbank, of weer 2 naast elkaar. Leg hierop een vel bladerdeeg die net zo groot en breed is dat jou ossenhaas erin past.
  7. Haal het vlees uit de koeling en leg hem vooraan op de bladerdeeg en rol hem nu weer op. Doe dit zo strak mogelijk en zorg dat er geen lucht tussen het vlees en bladerdeeg zit.
  8. Vouw de zijkanten dicht en zorg dat de naad onder dicht gemeerd word. er mag namelijk niks meer in of uit het pakket komen.
  9. Gebruik het overtollige bladerdeeg om je beef wellington te versieren
  10. Leg de beef wellington nu weer terug in de koelkast inclusief het vershoudfolie. Je kan hem nu in de koelkast maximaal 1 dag bewaren.

Bereiding:

  1. Steek de BBQ aan en zorg dat die indirect 200 – 220 graden is. Laat je pizzasteen mee verwarmen, zorg er wel voor dat de steen niet direct boven de hete kolen ligt. Je kan ook de oven aanzetten op 220 graden.
  2. Haal de beef wellington uit de koelkast als je hem niet versiert hebt met het bladerdeeg kan je hem heel voorzichtig zachtjes insnijden met een mes. maak een mooi ruitpatroon bijvoorbeeld.
  3. Klop het ei los en smeer je beef wellington ermee in, dit zorgt straks voor een mooie kleur op je deeg.
  4. Leg de beef wellington op de pizzasteen en steek via de zijkant de probe van je kerntemperatuurmeter erin.
  5. Sluit de deksel en wacht tot de kern 48 graden is.
  6. Haal de beef wellington van je BBQ af en laat hem even rusten.
  7. Snij de beef wellington in mooie dikke plakken. Eet smakelijk!
     

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *