Dikke boeren karbonades

Boerenkarbonade met rugspek en wat dikker gesneden. Vroeger werd tijdens de huisslachting nauwelijks een karbonade afgehakt. De streng werd in meerdere stukken verdeeld en er werden verschillende gezouten en gedroogde vleeswaren van gemaakt. Bekende voorbeelden zijn: de casselerrib gemaakt van de ribkarbonadestrook (met been) en de gedroogde en gerookte procureur gemaakt van het stuk schouderkarbonade zonder been. In latere jaren begonnen verschillende dorpsslagers, toen de snit nog niet zover verfijnd was als tegenwoordig karbonades af te snijden inclusief spek en zwoerd*. Een nieuw (nostalgisch aandoend) product was geboren. De boerenkarbonade uit mijn recept was ongeveer 2 cm dik gesneden. Een stuk vetter maar lekker en sappig.

Ingrediƫnten:

  • 2 dikke karbonades
  • 150 gram Allbrine pekel
  • 1,5 liter water
  • 4 tenen knoflook (fijn gesneden)
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1,5 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel gemalen korianderpoeder
  • 4 eetlepels zoete ketjap
  • Peper en zout
  • 2 eetlepels hoisinsaus
  • 2 eetlepels honing

Voorbereiding:

  1. los 150 gram allbrine pekel op in 500 milliliter warm water, zorg dat al het zout is opgelost.
  2. Voeg nu 1 liter koud water toe aan het pekel mengsel en zorg dat het op kamertemperatuur is.
  3. Leg de dikke karbonades in de pekel en zet dit voor minimaal 24 uur in de koelkast
  4. Meng de knoflook, gemberpoeder, kurkuma, uienpoeder, gemalen korianderpoeder, de ketjap en peper en zout met elkaar.
  5. Spoel de karbonades met water af en dep ze droog
  6. Smeer de karbonades in met het ketjap mengsel en laat dit nog voor minimaal 2 uur marineren.

Bereiding:

  1. Steek de BBQ aan en zorg voor indirecte hitte van 150 graden ongeveer.
  2. Haal de karbonades uit de marinade en let ze op het BBQ rooster. Steek de kerntemperatuurmeter in de karbonade en sluit de deksel
  3. Als de karbonade een kerntemperatuur heeft van 65 graden mogen er vanaf en smeer je ze in met hoisinsaus en honing.
  4. Maak je BBQ gereed om direct te grillen met een gietijzeren rooster. Zorg voor een temperatuur van 250 graden.
  5. Grill nu om en om de karbonades en zorg voor mooie grill strepen op je vlees.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *