Gyros aan het spit

Ik heb mijn spit nu al een aantal keren gebruikt, maar ik wilde graag een keer iets "groots"maken. Nu was daar de verjaardag van mijn dochter en kregen wij een man of 25 op bezoek. Tijd voor gyros. 

Gyros is een traditioneel Grieks (fastfood)gerecht bestaande uit aan een grote spies gegrild varkensvlees, in reepjes gesneden en gekruid. Het lijkt enigszins op shoarma en het Mexicaanse taco al pastor. Alle drie de gerechten zijn afgeleid van het Turkse döner kebab, dat in de 19e eeuw is uitgevonden in Bursa.

Ingrediënten:

  • 2,5 kilo procureur, aan 1 stuk
  • 2 rode paprika’s 
  • 1 grote ui
  • Pitabroodjes
  • Marinade
    • 3 eetlepels azijn
    • 3 eetlepels citroensap
    • 300 milliliter olijfolie
    • 2 rode pepers
    • 4 tenen knoflook, geraspt
    • 2 rode uien, geraspt
  • Gyroskruiden
    • 2 eetlepels uienpoeder
    • 2 eetlepels knoflookpoeder
    • 2 eetlepels mosterdpoeder
    • 2 eetlepels paprikapoeder
    • 2 eetlepels komijn
    • 2 eetlepels zeezout
    • 2 eetlepels zwarte peper gemalen
    • 1 eetlepel tijm
    • 1 eetlepel oregano 
    • 1 theelepel kaneel

Voorbereiding:

  1. meng alle ingrediënten voor de marinade met elkaar.
  2. Snij vanaf de korte zijde van het vlees dunne plakken van 0,5 – 1,5 centimeter dik.
  3. Meng de marinade met het vlees en masseer dit goed in. Dek het af en zet het weg voor minimaal een nacht.
  4. snij de paprika in grote stukken, zodat deze stukken ook op het spit kunnen.
  5. Meng de kruiden door elkaar voor gyroskruiden.
  6. Haal de volgende dacht het vlees uit de koelkast en haal de lapjes procureur door de gyroskruiden heen.
  7. Verwijder de schil van de ui en snij hem door de helft.
  8. Snij de paprika in grote stukken zodat deze in plakken op het spit kan.
  9. Steek de spit door 1 helft van het ui en schuif deze helemaal naar onder
  10. Rijg nu het vlees op het spit zorg dat je gelijkmatig het vlees verdeeld en druk het goed stevig aan.
  11. Doe af en toe een plak paprika tussen het vlees.
  12. Als laatste rijg je de andere helft van het ui op de spit. Zet het vast met de klem.

Bereiding:

  1. Steek de BBQ aan en zorg voor indirecte hitte van ongeveer 150 graden. Maak de BBQ gereed voor bereiding met de spit.
  2. Als de BBQ op temperatuur is hang je de gyros in de rotisserie en grill je de gyros voor ongeveer 2 – 2,5 uur. Zet wel een lekbak onder je gyros.
  3. Haal nu de platesetter uit de BBQ en hang de gyros nog terug voor 15 minuten ongeveer.
  4. Snij nu een mooie laat van je gyros af en hang hem weer terug voor 15 minuten. Zo heb je altijd knapperige stukken vlees.
  5. Grill ondertussen de pitabroodjes in de BBQ of oven.
  6. Serveer alles met deze tzatziki.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *