Pulled porkbelly

Ik experimenteer graag met gerechten en ik ben gek op Pulled Pork, maar de variant met Boston Butt en Procureur die kennen we natuurlijk. 
Ik had nog een een mooi stuk buikspek zonder zwoerd liggen die ik van mijn vaste slager Aalvink had gekregen. Dus eens kijken of we ook buikspek uit elkaar kunnen trekken. En dit lukte beter dan ik had verwacht eigenlijk. Pulled buikspek is dan wel wat lastiger om uit elkaar te trekken dan een boston butt of procureur maar het resultaat mag er zeker zijn. Ik zet dit gerecht zeker op mijn lijst om vaker te gaan maken.
Voorbereiding: 30 minuten + 1 nacht
Bereiding: 4 uur

Ingrediënten:

 • Buikspek zonder zwoerd
 • 1 eetlepel mosterd
 • BBQ rub
 • BBQ saus
 • Aluminiumfolie
 • Rookhout

Voorbereiding:

 1. Smeer het vlees in met de mosterd en strooi de rub hierover heen. De mosterd zal niet heel veel smaak afgeven, maar zorgt er wel voor dat de rub blijft plakken. Masseer de rub goed in het stuk vlees.
 2. Pak het vlees goed in vershoudfolie en leg hem in de koelkast voor een nacht.

Bereiding:

 1. Steek je BBQ aan en zorg voor indirecte hitte van 110 graden.
 2. Als de BBQ op temperatuur is dan voeg je rookhout toe aan de houtskolen. Ik gebruik het liefst chunks. Deze geven namelijk een langer rooktijd dan bijvoorbeeld chips. Als de rook transparant is en je BBQ weer op 110 graden is mag het vlees op de grill.
 3. Laat de buikspek naar een kerntemperatuur van 62 graden gaan.
 4. Als de kerntemperatuur 62 graden is, ga je het buikspek insmeren met de BBQ Saus. Sluit de deksel van de BBQ weer en laat het vlees met rust voor een half uur.
 5. Na een half uur pak je het vlees in aluminiumfolie.
 6. Als je de buikspek in hebt gepakt, dan leg je hem weer terug op de BBQ en laat je de kern verder stijgen naar de 92 graden.
 7. Nu mag hij eraf en mag je hem voor een half uur – een uur laten rusten. Langer kan ook, maar stop hem in een koelbox, dan kan je hem namelijk voor een aantal uren warm houden.
 8. Verwijder het aluminiumfolie en pas 2 vorken. Trek de buikspek langzaam uit elkaar, dit gaat wat lastiger dan bij een procureur.
 9. Roer er nog een beetje BBQ saus door heen zodat hij wat smeuïger wordt.
 10. Gebruik hem nu zoals je wil gebruiken. Eet smakelijk

1 comment on “Pulled porkbelly

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *