Beenham met maple syrup

Op de boterham of op een broodje met mosterd erbij. Op een tosti of om een asperge. Of in stukjes door een schotel of in een salade. Je kan van alles met ham.  
Ik maakte deze heerlijke beenham op de BBQ. Deze kan je natuurlijk ook erg goed in de oven maken. 
Beenham heeft van zichzelf niet heel veel smaak, dus deze moet je gaan toevoegen om een heerlijk stuk vlees te krijgen. Ik maakte een glacé van maple syrup, bruine suiker, appelcider en boter. Daarmee smeer je hem in tijdens het garen. Daardoor gaat de suiker karameliseren en krijg je een heerlijk stuk beenham.
Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 4 uur

Ingrediënten:

  • 1 kilo beenham
  • 50 milliliter appelsap 
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 60 gram boter
  • 60 milliliter maple syrup 
  • 90 gram bruine suiker
  • 100 milliliter appelcider

Voorbereiding van de beenham:

  1. Snij een ruitpatroon in het vet van de beenham met een scherp mes.
  2. Strooi de paprikapoeder over de beenham.
  3. Leg de beenham in een ovenschaal en giet de appelsap over de beenham.

Bereiding van de beenham op de BBQ of in de oven:

  1. Steek de BBQ aan en zorg voor een indirecte hitte van 150 graden. Of zet de oven op 180 graden.
  2. Steek een kerntemperatuurmeter in je beenham, zo heb je altijd een perfect stuk beenham.
  3. Leg nu de beenham in het midden van je BBQ op de grill. Zorg wel voor een lekbak onder de beenham.
    Of laat de appelsap uit de ovenschaal lopen en zet de beenham met ovenschaal in de voorverwarmde oven. We gaan de beenham nu laten liggen tot een kerntemperatuur van 55 graden.
  4. Meng ondertussen de boter, maple syrup, bruine suiker en de appelcider met elkaar en laat dit rustig inkoken tot een dikke stroperige saus.
  5. Als de beenham 55 graden is smeer je de beenham in met de dikke saus. Verhoog ondertussen de temperatuur van je BBQ naar 200 graden en de temperatuur van de oven naar 220 graden. Herhaal het smeren met de saus nog 1 à 2 keer.
  6. Als de kern van de beenham 65 graden is mag hij uit de BBQ of oven. Laat hem even rusten onder aluminiumfolie.
  7. Verwarm de saus nog even.
  8. Serveer de beenham samen met de saus.

Meer recepten met beenham:
Beenham rollade

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *