Gerookte kipfilet van de BBQ

Vroeger haalde ik altijd gerookte kip uit een pakje van de supermarkt. Maar sinds een aantal jaar rook ik mijn kipfilet nu zelf. Ik kan je vertellen dat is zoveel lekkerder en makkelijker dan je denkt. Koop wel goede kwaliteit kipfilet en zorg dat je kip echt goed droog is als je het gaat roken. Anders gaat de rook aan je kip plakken en dat is niet wat je wil. Je kan elk rook hout pakken wat je wil, ik gebruik vaak eiken hout omdat je dan een mooie donker bruine kleur krijgt.
Voorbereiding: 1 uur
Bereiding: 4 – 5 uur

Ingrediƫnten voor de gerookte kipfilet:

  • 1 kilo (mais) kipfilet
  • 150 gram pekel
  • 1,5 liter water
  • Eventueel een rub van: 1 eetlepel knoflookpoeder, 1 eetlepel grove zwarte peper en 1 eetlepel paprikapoeder
    Benodigdheden
  • Rookblokje (eiken zorgt voor een diep bruine kleur)
  • Kerntemperatuurmeter

Voorbereiding voor de gerookte kipfilet

  1. Los de pekel op in 0,5 kokend water. Roer dit goed door zodat het zout is opgelost
  2. Voeg nu het resterende water toe aan het pekelmengsel. Als het goed is is je pekel nu ook direct afgekoeld tot kamertemperatuur. Zo niet, laat het afkoelen
  3. Voeg de kipfilet toe aan het pekel en laat dit 3 kwartier staan.
  4. Spoel je kip goed onder stromend water en laat ze uitlekken op een rooster.
  5. Smeer de kipfilet eventueel in met een dun laagje rub.

Bereiding van de gerookte kipfilet

  1. Steek de BBQ aan en zorg voor een indirecte hitte van +/- 120 graden.
  2. Leg 2 tal blokjes rookhout tussen de gloeiende kolen en sluit de deksel van je BBQ. Zorg dat de rook wit wordt.
  3. Nu gaat de kipfilet op het rooster.
  4. Steek een kerntemperatuurmeter in de kipfilet bij een kerntemperatuur van 75 graden is de kip klaar.
  5. Haal de kip van de BBQ en laat deze afkoelen. Trek ze eventueel vacuĆ¼m.
  6. De gerookte kip is nu wel een paar maanden houdbaar in de vriezer.

1 comment on “Gerookte kipfilet van de BBQ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *