Gerookte bacon

Voorbereiding: 10 minuten + 1 week wachten
Bereiding: 4-5 uur

Ingrediënten:

  • 1 kilo buikspek met of zonder zwoerd
  • 2 liter pekel. Ik gebruik Allbrine nr.1
  • Peren rookchunk

Voorbereiding van de bacon:

  1. Maak de pekel zoals jij hem wil, ik gebruik altid Allbrine nr.1. Lekker makkelijk!
    100 gram allbrine op 1 liter water. Tot de kook laten komen zodat al het zout is opgelost en dan laten afkoelen.
  2. Leg je bacon in de pekel en zet hem in de koelkast.
  3. Vergeet hem 1 week.
  4. Haal het buikspek na een week uit de pekel en spoel hem af onder de stromende kraan, je zal zien dat het buikspek lekker stevig is geworden.
  5. Leg hem 1 nacht terug in de koelkast, zodat hij kan drogen.

Bereiding van je gerookte bacon:

  1. Steek de BBQ aan en zorg voor een indirecte hitte van 90 – 110 graden.
  2. Leg het rookblokje in je gloeiende kolen en leg je buikspek op het rooster en rook de buikspek voor zo’n 4 uur. Totdat de kern 65 graden is.
  3. Laat de bacon nu helemaal afkoelen en snij hem in mooie (flinter)dunne plakken.
TIP: Leg de plakjes naast elkaar op bakpapier en rol het bakpapier op, stop hem in een ziplock zakje en vries de bacon in. Zo kan je altijd het aantal plakjes gemakkelijk uit de vriezer halen die je nodig hebt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *