Shakshuka is een gerecht van eieren gepocheerd in een saus van tomaten, chilipeper , paprika en ui, gewoonlijk gekruid met komijn, paprikapoeder en cayennepeper. Het gerecht vindt zijn oorsprong in het Middellandse Zeegebied en het Midden-Oosten. De recente variant gebaseerd op eieren en groenten stamt uit Marokko.
Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 20 minuten
Ingrediënten:
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijn gesneden
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel cayennepeper
- 1 rode paprika, gesneden
- 1 venkel, in blokjes gesneden
- 400 gram tomatenblokjes uit blik
- 1 el tomatenpuree
- peper en zout
- 4 eieren
- 4 naanbroden
Bereiding:
- Steek je BBQ aan, zorg voor een directe hitte en verwarm je Dutch Oven ook mee.
- Fruit de ui totdat ze glazig zijn.
- Voeg de knoflook, komijn, paprikapoeder en de cayenne toe en bak dit mee met de ui.
- Nu mag je de paprika en venkel mee bakken
- Wanneer de paprika en venkel zacht zijn voeg je de tomaten en tomatenpuree toe en laat je dit even langzaam koken, totdat de tomaatjes uit elkaar vallen.
- Breng de tomaten saus nu op smaak met peper en zout
- Je maakt nu 4 kuiltjes in de tomatensaus.
- Breek de eieren 1 voor 1 en doe die in de kuiltjes
- Zet de pan op de Dutch oven en wacht tot dat het eiwit gaar is.
- Eet smakelijk.