Yakitori

Traditioneel wordt yakitori bereid op een draagbare houtskoolgrill. Deze methode wordt vaak toegepast bij aiyat (eetkraampjes). Bij ons thuis wordt gebruikgemaakt van de BBQ. 

Om de bereiding te vergemakkelijken, wordt het kippenvlees in kleine stukken van gelijke grootte gesneden en dan gespiesd. Voor het braden is houtskool het populairste middel. Hiermee kan het vlees snel bereid worden en krijgt de yakitori een knapperige korst.
Voorbereiding: 15 minuten + minimaal 4 uur wachttijd
Bereiding: 30 minuten

Ingrediƫnten:

  • 4 – 5 kippendijen
  • 1 knoflook, geperst
  • 2 centimeter gember, geraspt
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 100 milliliter Mirin
  • 120 milliliter sojasaus
  • 100 milliliter water
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • een half blokje kippenbouillon
  • Houten of ijzeren spiezen

Voorbereiding van de yakitori:

  1. Als je houten spiezen gebruikt, leg ze dan ruim van te voren in het water. Anders zullen ze straks verbranden.
  2. Meng de knoflook, gember, ketjap manis, mirin, sojasaus, water, suiker en het bouillon blokje in een pannetje en zet dit op het vuur.
  3. Laat dit voor de helft inkoken tot een wat dikkere stroop en laat dit vervolgens volledig afkoelen op kamertemperatuur.
  4. Snijd ondertussen de kippendijen in hele kleine blokjes.
  5. Als de marinade is afgekoeld meng dan de blokjes kippendijen met de marinade en zet dit een nacht of minimaal 4 uur in de koelkast.

Bereiding van de yakitori:

  1. Steek de BBQ aan en zorg voor een indirecte zone van 130 graden.
  2. Haal de kippendijen uit de koelkast en uit de marinade, maar bewaar deze marinade, hiermee ga je straks de yakitori lakken.
  3. Rijg de kippendijen aan de spiezen. Bepaal zelf maar hoeveel je er aan 1 spies gaat rijgen ;-).
  4. Leg de spiezen op de BBQ en sluit de deksel.
  5. Controleer na 20 minuten je kerntemperatuur. Is deze rond de 68 graden dan mogen ze eraf.
  6. Bouw je BBQ nu om naar een directe BBQ met een hitte van ongeveer 200 graden
  7. Leg de spiezen weer terug op het rooster en smeer ze in met de overgebleven marinade. Doe dit ongeveer 4x in het totaal.
  8. Draai de yakitori af en toe en als ze mooi gekleurd zijn en de kern 74 graden is mogen ze eraf.
  9. Eet smakelijk!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *