Lomo al trapo

Lomo al Trapo, koe in doek, is een verrassende bereiding uit Zuid Amerika, waarin je het vlees rechtstreeks op de kolen gaart in een dikke zoutkorst. Het onderstaande recept is een vrij basic, maar daarom niet minder lekkere, versie. Uiteraard kan je zelf experimenteren met kruiden om zo te kunnen uitpakken met je eigen Lomo.
Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 20 minuten

ingrediënten:

  • Ossenhaas
  • 1 kilo zeezout
  • 2 eiwitten
  • 1 fles rode wijn
  • 2 takjes rozemarijn
  • Peper en zout
    Benodigdheden:
  • Nieuwe theedoek, knip het was label eruit
  • Bindtouw

Voorbereiding van de lomo al trapo:

  1. Schenk de rode wijn in een ovenschaal en leg hierin de theedoek. Laat dit even 10 minuten liggen.
  2. Ondertussen maak je de ossenhaas schoon, verwijder eventueel overtollig vet. Zorg dat je een mooi recht stuk hebt, snij hem eventueel wat bij.
  3. Wring de theedoek uit en leg hem plat op je werkblad neer.
  4. Scheid de eieren, we gebruiken alleen het eiwit.
  5. Meng het zout met de eiwitten en leg het zout vervolgens op de theedoek, ongeveer 1 centimeter dik. Hou hierbij rekening mee dat je niet de zijkanten van de theedoek belegd. En hou ook een stuk aan de bovenkant leeg van het zout. Schat dit in hoe groot je ossenhaas is.
  6. Snijd de rozemarijn fijn en verdeel de gebroken takjes over het zout.
  7. Leg de ossenhaas onderaan de theedoek.
  8. Sla de zijkanten van de theedoek naar binnen en rol vervolgens het pakket inclusief de ossenhaas op. Zorg er wel voor dat je het niet te hard duwt in het vlees.
  9. Bind de theedoek vast met het bindtouw.

Bereiding van de lomo al trapo:

  1. Steek een laagje kolen aan in je BBQ of iets waar open vuur in gemaakt kan worden.
  2. Als alle kolen rood gloeiend zijn kan je de lomo al trapo in het vuur leggen. Doe dit voorzichtig en zorg dat er overal onder de lomo al trapo kolen liggen.
  3. Laat hem nu liggen voor 7 – 8 minuten en draai hem dan om.
  4. Zorg er weer voor dat hij op de kolen ligt en laat hem weer 7 – 8 minuten liggen.
  5. Haal hem van het vuur en prik een kerntemperatuurmeter door je theedoek in het vlees. Als die 40 of hoger graden aangeeft dan is die klaar, leg hem weg en laat hem nog eens 15 minuten liggen om te rusten. In deze tijd stijgt de kerntemperatuur naar 52 – 54 graden. Dit is perfect.
  6. pak de ossenhaas uit de theedoek en verwijder zorgvuldig de zout korst. Snij de ossenhaas in mooie plakken en geniet van je lomo al trapo!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *