Erwtensoep van de BBQ

Erwtensoep is een soep gemaakt van spliterwten. De benaming snert wordt gebruikt voor de in Nederland gebruikelijke variant van deze soep, die doorgaans 's winters gegeten wordt en zo dik is dat deze meer op pap dan op soep lijkt.
Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 40 minuten

Ingrediënten:

  • 1,5 liter water
  • 300 gram spliterwten
  • 300 gram ontbijtspek
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 knolselderij
  • 2 preien
  • 2 winterwortels
  • 15 gram selderij
  • 1 rookworst
    Benodigdheden
  • Dutch Oven
  • BBQ of Stove

Voorbereiding Erwtensoep:

  1. Week de spliterwten een uur in koud water.
  2. Snijd de ontbijtspek in kleine blokjes
  3. Snij de knolselderij in blokjes van 2 centimeter, rasp de winterwortel en was de prei. Snij deze ook in stukken. En snijd de selderij fijn.
  4. Steek de BBQ of Stove aan en laat een grote Dutch oven mee verwarmen.

Bereiding van de Erwtensoep:

  1. Doe het water, spliterwten, ontbijtspek en de laurierblaadjes in de Dutch oven en laat dit langzaam 20 minuten koken. Haal ondertussen het vet wat boven komt drijven met een schuimspaan uit de Dutch oven.
  2. Voeg na 20 minuten de knolselderij, prei en de selderij toe aan het water en laat dit zachtjes koken voor 10 minuten.
  3. Snijd de rookworst in plakjes en voeg deze bij de soep. Laat het nu nog eens 10 minuten zachtjes koken.
  4. Je kunt de erwtensoep nu direct eten, hij is nog niet zo dik. Als je de erwtensoep een nacht buiten of in de koelkast laat staan dan is de soep de volgende dag dik. Dan noem je het snert.
  5. Lekker met roggebrood met spek. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *