Diamanthaas met bacon, paprika en gepofte knoflook

De naam diamanthaas zou ontstaan zijn in Antwerpen omdat orthodoxe joden (die zeer actief waren in de diamanthandel) het graag aten. Hun spijswetten verboden hen vlees van de achtervoet van het rund te eten als de heupspier en de achillespees er niet uit waren gesneden. In een gewone slagerij die daarin niet kon voorzien, betekende dat: geen biefstuk was geschikt, behalve die schouderhaas.⁠
Andere benamingen die vaak opduiken: jodenbiefstuk en jodenhaas. Met dezelfde verklaring: dit is de enige biefstuk die joden mogen eten die de spijswetten streng eerbiedigen.⁠
Voorbereiding: 25 minuten
Bereiding: 30 minuten

Ingrediënten:

  • 4 diamanthazen
  • BBQ rub voor rundvlees
  • 1 bol knoflook
  • 2 zoete paprika’s
  • 2 bosuien
  • 250 gram bacon of ontbijtspek in reepjes
  • BBQ Saus
  • Peper en grof zeezout
    Benodigdheden
  • Aluminiumfolie
  • Gietijzeren skillet, deze koop je hier
  • Kerntemperatuurmeter

Voorbereiding van de diamanthaas met bacon, paprika en knoflook

  1. Steek de BBQ aan en zorg voor een indirecte hitte van 200 graden.
  2. We beginnen met het poffen van de knoflook. Snijdt de onderkant van de knoflookbol eraf zodat de onderkant van alle teentjes zichtbaar zijn. Maar laat de schil er nog aan.
  3. Smeer de knoflookbol in met olijfolie en strooi er grof zeezout over en pak de bol knoflook in in aluminiumfolie.
  4. Pof hem nu voor 45 minuten in de BBQ. (in de oven kan deze stap uiteraard ook)
  5. Strooi de BBQ rub over de diamanthaasjes en masseer dit goed in. Leg hem in de koelkast voor 1 uur.
  6. Snij de paprika en bosui in reepjes.

Bereiding van de diamanthaas met bacon, paprika en knoflook

  1. Bouw je BBQ om naar een directe hitte van 200 – 250 graden en zet je skillet op het vuur.
  2. Bak de bacon of ontbijtspek krokant, haal het dan uit de pan en leg het aan de kant.
  3. bak nu de paprika in dezelfde skillet en haal de skillet na het bakken van de paprika uit je BBQ
  4. Nu laat je de temperatuur van je BBQ zakken naar 180 – 200 graden.
  5. Grill de diamanthazen om en om op de grill. Zorg voor een kerntemperatuur van 48 – 50 graden.
  6. Leg de diamanthazen nu onder het folie en laat deze rusten voor ongeveer 10 minuten. Pak ze niet in, want dan garen ze door. Dus leg een velletje aluminiumfolie gewoon eroverheen.
  7. Haal de knoflook uit de aluminiumfolie en knijp de teentjes uit de bol.
  8. Snij nu de diamanthaas en giet er wat strepen BBQ saus over. Strooi vervolgens de bacon/ontbijtspek, gepofte knoflook teentjes paprika en bosui erover heen.
  9. Eet smakeijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *