Spareribs – The best in town

Spareribs is een Amerikaans barbecue gerecht bestaande uit gemarineerde varkensribbetjes die zijn geroosterd op een barbecue, open vuur of in de oven. Goede spareribs zijn mals, roodbruin van kleur, het vlees valt van het bot en de buitenkant is knapperig en gekaramelliseerd.

De naam is afkomstig van het Duitse woord Rippenspeer, oftewel ‘speerribben’. De naam verwijst naar het feit dat het gerecht vroeger meestal aan het spit (de ‘speer’) werd geroosterd. Hoewel spareribs over de hele wereld worden gegeten, zijn het de Amerikanen die zich het gerecht, als vroege fans van de BBQ, hebben toegeëigend.
Voorbereiding: 15 minuten + 4 uur wachttijd
Bereiding: 4,5 – 5 uur

Ingrediënten voor de spareribs

 • dik bevleesde spareribs
 • BBQ rub
 • 150 milliliter BBQ saus
 • 200 milliliter honing
 • 100 gram boter
 • 150 milliliter ketjap
 • 2 eetlepels bruine suiker
  Benodigdheden:
 • Folie of een grote zak
 • Aluminiumfolie

Voorbereiding van de spareribs:

 1. Ontvlies de spareribs. Leg de spareribs daarvoor met de vleeskant naar beneden. Er bevind zich een vlies op de onderkant, die gaan we nu verwijderen. Het makkelijkst is dit om met de achterkant van een lepel over een botje heen te schrapen. Je zal zien dat je onder de vlies komt. Trek dit eraf, dit gaat het makkelijkst met een stukje keukenrol.
 2. Rub de spareribs nu royaal in met BBQ rub. Masseer dit vervolgens goed in het vlees.
 3. Zet de ribben nu voor 4 uur weg in de koelkast, een nacht is uiteraard beter.

Bereiding van de spareribs:

 1. Steek je BBQ aan en zorg voor ene indirecte zone van ongeveer 110 – 120 graden.
 2. Ik gebruik een spareribs rek (handig, want als je deze omdraait kan je er bijvoorbeeld een rollade in leggen). Zet je ribben in het rek en zet deze op je rooster. Als je geen rek hebt, kan je ze natuurlijk ook gewoon op het rooster leggen. Alleen dan wordt het al snel wat krapper. met een rek kan je er meerdere op je BBQ kwijt.
 3. Sluit de deksel van je BBQ en hou je temperatuur op de 110 – 120 graden. Laat ze nu liggen voor de aankomende 2,5 uur.
 4. na 2,5 uur haal je de ribben van je BBQ en pak je in in aluminiumfolie. Voordat je ze dichtmaakt leg je er een klontje boter op de ribben en smeer je ze in met 50 gram honing. (let op, je moet wel 150 milliliter overhouden voor de glacé)
 5. Pak ze strak in en leg ze terug op de BBQ en sluit je deksel. Laat ze nu liggen voor 1,5 uur.
 6. Maak ondertussen de glacé. Meng hiervoor 150 ml BBQ saus, 150 ml honing, 150 ml ketjap en de bruine suiker. Maak dit warm en laat dit 1 minuut zachtjes koken.
 7. Na 1,5 uur haal je de ribben uit de BBQ en pak je ze uit. Leg de ribben terug op je rooster en smeer ze in met de glacé die je net hebt gemaakt. Zorg dat de glacé nog wel warm is, dan smeert die beter.
 8. Check na 20 minuten of de glacé al is gekarameliseerd, laat ze anders nog 10 minuten liggen.
 9. Eet smakelijk, maak er eens een lekkere coleslaw bij.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *