Ragù van een varkenshiel

De varkenshiel wordt gesneden van de poot van het varken. De varkenshiel is geschikt voor stampotten en winterse soepen. De hiel wordt ook wel eisbein of schweinehaxe genoemd. Deze benamingen komen uit de Duitse keuken.
Eisbein
De Duitsers noemen het Eisbein, omdat vroeger van dit deel van de varkenspoot simpele schaatsen werden gemaakt. De hiel of eisbein wordt in zijn geheel gekookt en bijvoorbeeld geserveerd met een lekkere zuurkool.
Schweinehaxe
Wanneer je hetzelfde stuk vlees gaat grillen dan noemt men het schweinehaxe. Ook erg lekker en verrassend van smaak.
Voorbereiding: 10 minuten
Bereiding: 4 – 5 uur

Ingrediënten:

  • 1 varkenshiel
  • BBQ kruiden
  • Olie
  • 1 ui, gesneden
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • rode peper, gesneden
  • 2 tenen knoflook
  • venkelzaad
  • 1 eetlepel bloem
  • 500 milliliter witte wijn
  • 1 liter runderbouillon 
  • Pasta
    Benodigdheden:
  • Dutch Oven

Voorbereiding van de Ragù:

  1. Rub de varkenshiel goed in met een ruime hoeveelheid BBQ
    kruiden, ik gebruikte de nieuwe rub van NoRubbish hiervoor.

Bereiding van de Ragù:

  1. Steek de BBQ aan en zorg voor directe hitte van ongeveer 250 graden en laat de Dutch Oven mee verwarmen
  2. Bak de varkenshiel zeker 20 minuten in een Dutch Oven met
    een beetje olie aan alle kanten goed bruin.
  3. Haal de varkenshiel uit de Dutch Oven en bak 1 gesneden ui
    glazig en voeg daarna 1 eetlepel tomatenpuree, 1 rode
    peper, venkelzaad en 2 tenen knoflook toe.
  4. Voeg 1 eetlepel bloem toe en meng dit goed met de
    groenten.
  5. Laat je temperatuur van de BBQ zakken tot 120 – 150 graden.
  6. Leg nu je varkenshiel terug en voeg 500 ml witte wijn en 1
    liter runderbouillon toe. Laat dit langzaam koken voor 2.5 – 3
    uur met de deksel op de pan.
  7. Haal na deze tijd de varkenshiel uit je Dutch Oven en laat de
    saus nog 30 inkoken zonder deksel, zodat de saus lekker dik
    wordt.
  8. Trek ondertussen de varkenshiel uit elkaar en gooi de
    botten weg.
  9. Kook ondertussen de pasta gaar.
  10. Als de saus is ingedikt dan meng je dit met het vlees en
    serveer je dit samen met de pasta.
  11. Eet smakelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *