Porchetta met citroen van het spit

Porchetta is een bekend Italiaans gerecht van buikspek. Het malse stuk buikspek wordt gevuld met heerlijke ingrediënten en vervolgens opgerold. Super gemakkelijk te maken, want eenmaal op de BBQ kan er nog maar weinig mis gaan. Vul de buikspek met jouw favoriete ingrediënten en een smaakvol kruidenmengsel en verras je gasten met deze feestelijke maaltijd.
Voorbereiding: 30 minuten + nacht wachttijd
Bereiding: 60 – 90 minuten

Ingrediënten:

Benodigdheden:

Voorbereiding van de porchetta met citroen:

 1. Leg het buikspek met de huidkant naar boven op het werkblad. Kerf met een scherp mes het zwoerd van boven naar beneden in.
 2. Strooi nu grof zeezout over de huid en dek het buikspek af met vershoudfolie. Zet de buikspek vervolgens voor 1 nacht in de koelkast.
 3. De volgende ochtend haal je de buikspek uit de koelkast en schraap je met een mes het zout van de huid af. Zorg ervoor dat je al het zout verwijdert.
 4. Leg het stuk buikspek nu met de vleeskant naar boven en snij het vlees van links tot rechts in, zorg dat je 2 centimeter voor het einde stopt.
 5. Rasp de schil van de citroen en meng de geraspte citroen met 2 tenen geperste knoflook en olijfolie. Je mag royaal olijfolie gebruiken.
 6. Smeer de vleeskant in met dit mengsel en vouw de buikspek weer dicht.
 7. Rol hem nu voorzichtig op en bind hem dicht met het bindtouw.
 8. Zet de porchetta weer terug in de koelkast en dek deze niet af. Laat de porchetta voor ongeveer 4 uurtjes drogen. Dit geeft de zwoerd de heerlijk knapperige buitenkant.

Bereiding van de porchetta met citroen:

 1. Steek je BBQ aan en zorg voor een directe hitte van ongeveer 180 – 200 graden. Plaats direct de rotisserie ring op je BBQ.
 2. Rijg de porchetta ondertussen aan je spit. Is de BBQ op temperatuur? Hang de porchetta dan in de rotisserie.
 3. Laat de porchetta nu lekker draaien voor ongeveer 1 tot 1,5 uur. Controleer af en toe wat de kerntemperatuur is door middel van je temperatuurmeter.
 4. Als de zwoerd “crackling” ofwel knapperig is en de kerntemperatuur van 70 – 75 graden bereikt is, mag de porchetta van de BBQ af.
 5. Laat hem nog even rusten en snij hem dan aan. Heerlijk met een gepofte aardappel en gegrilde groenten van de BBQ.
 6. Eet smakelijk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *