Sate Lemak

Sate Lemak is gemaakt van buikspek. Je kan spek ook vervangen door schouderkarbonade of varkenshaas voor saté babi of door kippendij voor saté ayam, maar let dan wel wat beter op de bereidingstijd om uitdroging te voorkomen. Verder wordt het resultaat het beste wanneer je de saté grilt op de BBQ

Nieuw op Marco BBQ: Houtskool nodig? Check hier voor BestCharcoal – Birch and Aspen

Voorbereiding: 20 minuten + 8 uur wachttijd
Bereiding: 20 minuten

Ingrediënten voor de Sate Lemak:

  • 500 gram buikspek
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 25 gram palmsuiker
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel 5 kruidenpoeder
  • 2 theelepels uienpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad
  • 3 centimeter verse gember, geraspt
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1/2 theelepel zout

Benodigdheden

  • Ziplock zakje
  • Sate stokken

Voorbereiding van de Sate Lemak:

  1. Snij eventueel het zwoerd van het buikspek af.
  2. Vries het stuk vlees even aan voor 1,5 uur in de vriezer. Deze stap kan je overslaan, maar als het buikspek wat afgevroren is dan kan je mooie stukken ervan snijden.
  3. Meng ondertussen de sojasaus, palmsuiker, olijfolie, 5 kruidenpoeder, uienpoeder, knoflookpoeder, korianderzaad, gember, chilipoeder en het zout met elkaar in een steelpannetje.
  4. Zet dit op het vuur en laat de suiker langzaam oplossen en vervolgens laat je dit afkoelen
  5. Snij de buikspek in stukken van ongeveer 2 x 2 centimeter.
  6. Nu meng je het buikspek met de marinade en laat je dit een nacht in de koelkast staan.

Nieuw op Marco BBQ: Houtskool nodig? Check hier voor BestCharcoal – Birch and Aspen

Bereiding van de Sate Lemak:

  1. Steek je BBQ aan en zorg voor een indirecte hitte van ongeveer 150 – 180 graden.
  2. Haal het vlees uit de marinade en bewaar de overgebleven marinade.
  3. Rijg de blokjes buikspek aan je sate stokken.
  4. Als de BBQ op temperatuur is leg je de Sate Lemak op de BBQ en laat deze liggen totdat ze een kerntemperatuur hebben van ongeveer 58 graden.
  5. Bouw nu je BBQ, je gaat de Sate Lemak grillen op een directe zone. Dus boven de kolen.
  6. Grill de Sate Lemak nu langzaam af en smeer ze af en toe in met de overgebleven marinade.
  7. Als de Sate Lemak nu lekker knapperig is mogen ze van de BBQ en zijn ze klaar om te serveren.
  8. Eet smakelijk!
Tip: ik gebruik uien en knoflook poeder. Ik vind dat verse uien en knoflook snel verbranden tijdens het grillen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *