Ik ben dol op draadjesvlees. Hierbij deel ik graag mijn basis draadjesvlees. Makkelijker kan ik het echt niet maken. Maar deze basis is zo lekker dat de pan zeker leeg gaat. Zeker als het mooi lang heeft gesudderd. De truc van draadjesvlees is dat je het collageen en het bindweefsel moet omzetten in gelatine. Dat collageen duurt even. Ik gebruik meestal riblappen voor mijn draadjesvlees.
Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 4,5 uur
Ingrediënten:
- 1,5 kilo riblappen
- 3 eetlepels bloem
- 3 uien, fijngesneden
- 2 tenen knoflook, fijn gesneden
- 2 winterwortels in grote stukken
- Klont roomboter
- 2 laurierblaadjes
- 1 pot runderbouillon
- 3/4 fles rode wijn
- 2 eetlepels bindmiddel
- Peper en zout
Benodigdheden
Voorbereiding van de draadjesvlees van de BBQ:
- Bestrooi het vlees met peper en zout. Daarna bestrooi je het vlees met de bloem.
Bereiding van de draadjesvlees van de BBQ:
- Steek de BBQ aan en zorg voor directe hitte van ongeveer 200 – 220 graden. Laat je Dutch Oven mee verwarmen.
- Laat het klontje boter smelten in de Dutch Oven en bak het vlees per kant ongeveer 2 minuten tot die mooi bruin is.
- Haal het vlees eruit en bak de uien en knoflook
- Als de uien glazig zijn dan blus je dit af met de rode wijn en vervolgend 3 kwart van de pot runderbouillon.
- Voeg nu de winterwortel, laurierblaadjes en 1 liter water toe.
- Nu mag het vlees terug in de Dutch Oven.
- Haal de Dutch Oven van de BBQ en bouw hem om naar een indirecte BBQ. Zorg dat de temperatuur zakt naar de 110 – 120 graden.
- Zet de Dutch Oven terug op de BBQ en laat hem voor ongeveer 4 uur sudderen.
- Als het vlees uit elkaar valt haal je dit uit de Dutch Oven.
- Bouw nu je BBQ weer om naar directe hitte. Zet de Dutch Oven zonder het vlees weer op de BBQ
- Ondertussen meng je de laatste runderbouillon met het bindmiddel. Goed roeren, je wil geen klonten. Voeg dit mengsel bij het vocht en breng het langzaam naar de kook.
- Ondertussen pluk je het vlees uit elkaar en voeg je dit bij het ingedikte vocht.
- Breng nog op smaak met peper en zout en serveer het met bijvoorbeeld rijst, friet of groenten.
- Eet smakelijk!